Hangmat

Een hangmat is welliswaar geen stoel, toch willen we op deze website kort aandacht geven aan dit bijzondere meubelstuk.

hangmatMexicaanse hangmat met spreidstokkenEen hangmat is bij uitstek geschikt om lekker te luieren. Door de hangmat op te hangen tussen twee bevestigingspunten creëert u een uiterst relaxte mogelijkheid om lekker te slapen, rustig te liggen of  te zitten.

De geschiedenis van de hangmat gaat terug tot ver voor de tijd dat Columbus Amerika ontdekte. Hij was wel de persoon die de hangmat voor het eerst mee naar Europa nam. Er gaan verschillende verhalen de ronde, maar de hangmat vindt zijn oorsprong volgens de meeste mensen bij de Indianen uit Midden-Amerika. Daarnaast zijn er mensen die stellen dat de hangmat oorspronkelijk uit Brazilië komt. Het woord hangmat zou verbasterd zijn van ‘hangmak’, dat weer komt van het woord ‘hamaca’, uit het Taíno. Het is dus in ieder geval duidelijk dat de hangmat van ver komt, uit een land waar de rust en het genot een grote rol in het dagelijks leven innemen.
 
hangmat palmenZoals gezegd komen hangmatten ofwel uit Brazilië, of uit bepaalde delen van Amerika. Toevallig bestaan er ook twee soorten hangmatten: de Mexicaanse en de Braziliaanse hangmat. De Mexicaanse hangmat kent een open structuur, waardoor je deze kunt vergelijken met een visnet maar dan zonder knopen. Door de open structuur is deze ideaal voor een warm klimaat. Bovendien is een mexicaanse hangmat kleiner op te bergen. De Braziliaanse hangmat kent juist een gesloten structuur, waardoor dit meer op een grote lap stof lijkt die tussen twee bevestigingspunten opgehangen wordt.
Tenslotte zijn er hangmatten met spreidingstokken. Deze dienen vooral om makkelijker in te kunnen stappen. Deze liggen echter wel anders dan een traditionele hangmat, zo is het lastiger om er 'schuin' in te liggen zoals eigenlijk de bedoeling is. Uiteraard hangt het van de persoon af waar de voorkeur naar uitgaat, alle soorten hangmatten zijn ruimschoots in Nederland te koop.
 

Gebruik hangmat:


Een hangmat is erg makkelijk in het gebruik. De lap stof is gemakkelijk op te hangen en weer op te ruimen wanneer er niemand deze gebruikt. Om makkelijk op te hangen kun je bijvoorbeeld gebruik maken van karabijn haken. Hierdoor kunt u een hangmat zowel binnen als buiten eenvoudig ophangen en weer opbergen.
 
hangmat standaardIn principe is de hangmat overal te gebruiken waar twee stevige bevestigingspunten op te juiste afstand van elkaar zitten. De juiste afstand is 3,5 a 4 meter voor de meeste hangmatten. Is dit langer dan kun je het eenvoudig met touw verlengen. Bij een kortere afstand is een oplossing om de hangmat hoger op te hangen. Nadeel daarvan is wel dat de mat meer  'doorhangt'. Mocht je twee ophangpunten op ongelijke hoogte hebben verleng dan het touw aan de hoge zijde zodat de uiteinden van hangmat toch op gelijke hoogte komen. Mocht je geen goede ophangpunten hebben dan zijn er ook speciale standaards voor hangmatten in de handel.
 
Om de conditie van de hangmat zo goed mogelijk te bewaren kunt u deze met name bij gebruik buiten het best altijd weer netjes opbergen na het gebruik.
 
Breng ook wat meer rust in uw leven door een hangmat aan te schaffen en hier zo nu en dan lekker op te gaan liggen luieren.

 

Pedicure

 De beste pedicure in Deventer en omstreken. Laat uw voeten behandelen bij pedicure Voetzorg Deventer.